اکسیژن خون یک عنصر بسیار مهم در حمل و انتقال اکسیژن به اندامهای مختلف بدن است. هنگامی که نفس میکشیم، اکسیژن از هوا دریافت شده و توسط ریهها به خون منتقل میشود. سپس، همراه با هموگلوبین (پروتئین موجود در خون) به اندامها و سلولهای بدن منتقل میشود تا در فرآیند تولید انرژی شرکت کند.
اگر سطح اکسیژن خون کاهش یابد، ممکن است باعث مشکلات جدی در عملکرد اندامها شود. برخی از علل کاهش اکسیژن خون ممکن است شامل مشکلات تنفسی، بیماریهای قلبی، یا کاهش تولید اکسیژن در خود سلولها باشد.
اکسیژن خون را چطور اندازه گیری کنیم؟
از آنجا که در بیماری کووید-19 بدلیل آسیب بافت ریه ممکن است کاهش سطح اکسیژن خون رخ دهد، استفاده از دستگاه پالس اکسیمتری برای سنجش میزان آن قبل از وخیم تر شدن حال بیمار می تواند مفید باشد.
بدین منظور باید در هنگام خرید این دستگاه ها، به تاییدیه وزارت بهداشت و استانداردهای لازم توجه کرد و برای سنجش صحیح نکاتی همچون:
نبود وسایل اختلال ایجاد کننده در عملکرد دستگاه، عدم استفاده از لاک، ناخن مصنوعی و غیره ، نصب صحیح دستگاه در محل مورد نظر و تمیز کردن قسمت انگشتی کابل بیمار با الکل را مدنظر قرار داد.
برخی از افراد با وجود پایین بودن اکسیژن خون، احساس تنگی نفس ندارند زیرا ویروس باعث تخریب کیسههای هوایی کوچک ریه میشود و این کیسهها با مایع، سلولهای التهابی و سایر مواد پر میشوند و از انتقال اکسیژن به خون جلوگیری میکند. در چنین شرایطی سطح اکسیژن افت میکند و بیمار دچار تنگی نفس میشود.